23 REJAB,1434H
Assalamualaikum,
Cikgu nak kongsi satu resepi favourite cikgu BUTTER PRAWN.. Kalau makan kat restoran nih, sepinggan aje dah berbelas ringgit..entah-entah puluh ringgit. Jadi untuk langkah penjimatan lebih baik belajar buat sendiri, puas makan kan.
Tetapi jangan selalu tau kerana sangat tinggi kolesterolnya, Kesihatan pun wajib dijaga ye.
CUBALAH...Insyallah jadi macam kat restoran tu.
Assalamualaikum,
Cikgu nak kongsi satu resepi favourite cikgu BUTTER PRAWN.. Kalau makan kat restoran nih, sepinggan aje dah berbelas ringgit..entah-entah puluh ringgit. Jadi untuk langkah penjimatan lebih baik belajar buat sendiri, puas makan kan.
Tetapi jangan selalu tau kerana sangat tinggi kolesterolnya, Kesihatan pun wajib dijaga ye.
CUBALAH...Insyallah jadi macam kat restoran tu.
BHN:
18 ekor udang
cili padi dpotong dadu
daun kari secukupnya
sedikit susu cair
garam
gula pasir
lada sulah
planta
minyak masak
3 biji kuning telur
CARA 1 (Egg Floss)
3 biji kuning telur-dipukul
3 sudu makan planta
1 1/4 cawan minyak masak
panaskan planta bersama minyak masak
sambil di kacau,tuangkan tggi kuning telur...
kacau hgga keperangan,angkat dan toskan minyak
td...
ketepikan
CARA 2:Goreng udang
panaskan minyak masak,goreng sebentar udang,angkat
dan toskan
CARA 3:Perasa untuk udang goreng
1 sudu planta
daun kari
cili padi
sedikit susu cair
garam
gula pasir
lada sulah
panaskan butter,tumis cili padi dan daun kari hingga
naik bau
masukkan sikit susu cair
masukkan garam dan gula pasir
sambil dikacau,masukkan udang goreng tadi..kacau
rata...sebelum tutup api,taburkan sikit lada sulah...kacau rata dan angkat...
taburkan egg floss ke atas udang td....sedia
dhidang...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Terima kasih atas komen ikhlas anda.