Ahad, 2 Jun 2013

BUTTER PRAWN YUMMY

23 REJAB,1434H

          Assalamualaikum, 
          Cikgu nak kongsi satu resepi favourite cikgu BUTTER PRAWN.. Kalau makan kat restoran nih, sepinggan aje dah berbelas ringgit..entah-entah puluh ringgit. Jadi untuk langkah penjimatan lebih baik belajar buat sendiri, puas makan kan.
Tetapi jangan selalu tau kerana sangat tinggi kolesterolnya,  Kesihatan pun wajib dijaga ye.

 CUBALAH...Insyallah jadi macam kat restoran tu.
 

    

BHN:

18 ekor udang

cili padi dpotong dadu

daun kari secukupnya
sedikit susu cair
garam
gula pasir
lada sulah
planta
minyak masak
3 biji kuning telur

CARA 1 (Egg Floss)
3 biji kuning telur-dipukul
3 sudu makan planta
1 1/4 cawan minyak masak
panaskan planta bersama minyak masak
sambil di kacau,tuangkan tggi kuning telur...
kacau hgga keperangan,angkat dan toskan minyak td...
ketepikan

CARA 2:Goreng udang
panaskan minyak masak,goreng sebentar udang,angkat dan toskan

CARA 3:Perasa untuk udang goreng
1 sudu planta
daun kari
cili padi
sedikit susu cair
garam 
gula pasir
lada sulah

panaskan butter,tumis cili padi dan daun kari hingga naik bau
masukkan sikit susu cair
masukkan garam dan gula pasir
sambil dikacau,masukkan udang goreng tadi..kacau rata...sebelum tutup api,taburkan sikit lada sulah...kacau rata dan angkat...
taburkan egg floss ke atas udang td....sedia dhidang...  


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Terima kasih atas komen ikhlas anda.