HALAMAN 2

Selasa, 28 Mei 2013

ANALISIS CERPEN : TRAUMA EMBAH

Sinopsis:

Ibu sudah berusia tetapi dia tampak sihat, cergas dan awet muda. Ibu menjalankan perniagaan sendiri, iaitu menjual peralatan rumah dari kampung ke kampung. Meskipun ibu bersekolah setakat darjah enam, namun ibu bijak mengurus wang dan perniagaannya. Kini, ibu mengambil alih tugas mak cik menjaga Embah (nenek aku) setelah mak cik menjaga Embah sejak datuk meninggal dunia lapan belas tahun yang lalu. Tambahan pula, mak cik baru kematian suami secara mengejut. Dia tidak mampu menjaga Embah sendirian kerana dia ada empat orang anak yang perlu disara.

Ibu menjaga Embah dengan penuh kasih sayang. Ibu cekal menjaga Embah meskipun Embah sudah uzur, nyanyuk, dan tidak dapat bergerak. “Aku” bercerita tentang latar belakang Embah yang terlalu penyabar. Datuk amat garang hingga Embah dan anak-anaknya cukup takut kepada datuknya. Namun, Embah gigih membantu datuk mencari rezeki dan menjaga empat orang anak tirinya dengan penuh kasih sayang. Embah menjaga mereka seumpama anak kandung sendiri. “Aku” juga bercerita tentang ibu saudaranya, Rafiah dibaling dengan parang pendek oleh datuk apabila datuk mendapat tahu bahawa Rafiah mengerintingkan rambutnya. Parang itu mengenai hujung tumit kaki kiri ibu.

Suatu hari, Embah meracau-racau dengan suara yang tersekat-sekat. Ibu sedar bahawa Embah sedang berhadapan dengan trauma. Daripada kakak tirinya, barulah ibu tahu bahawa Embah pernah kehilangan dua orang anak lelakinya dalam tempoh seminggu. Embah kian tertekan kerana datuk melarang Embah meratapi kematian mereka. Embah semakin cengkung.

Tubuh Embah tinggal tulang dan kulit. Ibu cekal menjaga Embah dengan penuh kasih sayang meskipun ibu terpaksa melupakan perniagaannya. Mujurlah abah sangat memahami dan banyak memberikan sokongan moral kepada ibunya. Kecekalan ibu menjaga Embah menimbulkan keinsafan dan kematangan kepada “Aku”. “Aku” bertekad untuk menjadi insan sebaik ibunya.

Tema:
Trauma yang menghantui hidup sebagai akibat tekanan dan pengorbanan anak terhadap ibunya yang sudah tua dan uzur.

Persoalan:
i. Sifat panas baran ketua keluarga hingga menimbulkan tekanan kepada keluarganya.
ii. Kesabaran dan ketaatan isteri.
Contoh: Embah akan turun hingga ke pertengahan tangga menyambut kepulangan datuk.
iii. Pengorbanan dan tanggungjawab anak-anak terhadap ibu bapa. Contoh: Selepas lapan belas tahun, ibu pula mengambil alih menjaga Embah.
iv. Kasih sayang ibu terhadap anak-anaknya.
Contoh: Embah sangat sayang akan anak-anaknya. Dia menjaga anak-anak tirinya seumpama menjaga anak-anak kandungnya.
v. Perniagaan sebagai sumber rezeki yang lumayan.
Ibu menjalankan aktiviti perniagaan barangan rumah sejak lima belas tahun lalu.
Nilai Murni

Nilai murni cerpen ialah kasih sayang, contohnya ibu menjaga embah yang uzur dengan penuh kasih sayang.

Selain itu berdikari, contohnya ibu tidak terlalu mengharapkan wang daripada suaminya, sebaliknya berniaga untuk menambahkan pendapatan.

Seterusnya tanggungjawab, contohnya datuk bekerja sebagai penoreh getah untuk menyara keluarganya.

Akhir sekali ketaatan, contohnya embah akur dengan kata-kata datuk dan tidak sesekali dia membantah.

Pengajaran

Pengajaran daripada cerpen ialah kita perlu menjaga ibu kita dengan penuh kasih sayang, contohnya ibu menjaga embah yang nyanyuk dengan penuh kasih sayang.

Seterusnya kita hendaklah mengisi masa terluang dengan aktiviti berfaedah, contohnya ibu berniaga dari jam 3.00 petang hingga 6.00 petang untuk menambahkan pendapatan.

Selain itu kita wajib mengutamakan pendidikan, contohnya yang ditunjukkan oleh datuk yang merang ibu melanjutkan pelajaran ke sekolah menengah janganlah diikuti.

Akhir sekali kita perlu menjadikan pengalaman sebagai penduan hidup, contohnya penulis menginsafi akan pengorbanan ibunya menjaga embah dan berazam untuk menjaga ibunya dengan baik satu hati kelak.Embah ialah panggilan bagi nenek atau opah dalam kalangan masyarakat Jawa. Menerusi karya Haryati Abu Nasir dalam antologi Kasut Kelopak Jantung ini, embah digambarkan sebagai wanita lanjut usia yang sudah tidak mengurus diri sendiri, di samping diburu oleh kenangan silam tentang dirinya yang terpaksa akur dengan segala kehendak suaminya yang begitu bengis dan panas baran. Ibu mengambil alih tugas menjaga embah daripada mak cik yang tinggal di Kuala Lumpur apabila suaminya mati mengejut.

Watak dan perwatakan

Embah: Isteri ketiga datuk, punya lima orang anak. Isteri yang taat, serta akur akan segala kata-kata suami (datuk). Contohnya, Embah tidak berani membantah kasut getah sempit pemberian datuk untuk kerja mengutip susu getah. Akibatnya, jari telunjuk kaki embah menjadi herot dan menenggek di atas ibu jari. Embah juga terpaksa menahan perasaan sedih kematian anak kerana ditegah oleh datuk menyebabkan embah trauma hingga ke usia tua (80 tahun).

Datuk: Berkahwin tiga kali. Dengan isteri pertama, tiada zuriat, yang kedua empat orang anak. Kahwin lain hanya setelah isteri yang ada meninggal. Suami dan ayah yang tegas, bengis dan tidak suka dibantah. Contohnya, apabila datuk melihat mak cik Rafiah membuat rambut keriting, datuk melontar parang pendek ke arahnya, tetapi terkena tumit kaki ibu hingga berparut. Meninggal lebih awal.

Ibu: Wanita yang tabah, awet muda dan penyayang. Walaupun hanya berpeluang belajar setakat sekolah rendah (dilarang datuk), ibu bijak menjalankan perniagaan "parti serbaneka" di kampung-kampung. Jualannya ialah peralatan dapur, serta cadar dan permaidani dibayar ansuran. Kelihatan awet muda justeru menurut saranan "aku" (penulis) mengambil makanan tambahan dan vitamin.

Aku: Penulis cerita (sudut pandangan pertama). Telah mempunyai anak. Sering menziarahi ibu dan abah, terutama setelah embah dijaga oleh ibu. Suka mengambil iktibar daripada trauma yang dialami oleh embah, serta kasih sayang mak cik dan ibu terhadap embah.

Abah: Sentiasa menyokong kegiatan ibu. Setelah bersara sebagai guru, menumpukan perhatian terhadap jemaah surau dan masyarakat kampung.

Mak cik:  kakitangan syarikat telekomunikasi yang sibuk. Menjaga embah selama 20 tahun sebelum suaminya, fasilitator (pemudah cara) di Institut Aminuddin Baki (tempat kursus pengurusan sekolah). Mempunyai 4 orang anak.

Perbincangan

Tema:  Kasih sayang anak terhadap ibu yang telah banyak berkorban.

Teknik penceritaan: sudut pandangan pertama (menurut kaca mata penulis cerpen)
                              :  imbas kembali (kisah datuk dan embah semasa datuk masih                                          hidup)
                                (kisah perniagaan ibu dan abah sebelum abah bersara)

 

 hendaklah tegas dalam mempertahankan pegangan / prinsip hidup

Latar tempat:  kampung = tempat tinggal embah, datuk, ibu dan aku; lokasi perniagaan                                           ibu
                      masjid kampung Jelutong = tempat yang selalu dikunjungi datuk
                      darat / kebun = tempat datuk menoreh getah / embah mengutip susu                                                      getah
                      Kuala Lumpur = lokasi rumah mak cik menjaga embah selama 20 tahun
                      rumah ibu: bau hancing yang cuba diatasi dengan haruman nyata tidak                                           berjaya
 .