HALAMAN 2

Rabu, 29 Oktober 2014

RESEPI IKAN SELAR MASAK ASAM REBUS BERNENAS...SEDAP!!!


       Apa sahaja masakan yang ada nenas memang favourite cikgu.......emmm sedap betul!!
Kuahnya yang masam-masam manis tu memang membangkitkan selera.  Kali ini nak share resepi favourite dan menyihatkan lagi lazat...sebab tak payah tumis pakai minyak...rebus aje...Makan dengan nasi putih panas-panas dan sayur memang sedap sampai berpeluh-peluh ..hehe



Mari tengok resepinya.


IKAN SELAR MASAK ASAM REBUS BERNENAS

4 ekor ikan selar @ ikan kembung ( guna ikan lain pon boleh)
Bersihkan dan rendam sekejap dengan air asam untuk hilangkan bau hanyir.

Bahan kisar:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
2 hiris halia
1 hirisan kunyit hidup
8 batang lada kering
belacan

air asam jawa (cikgu tak suka guna asam keping)
3 tangkai daun kesom
3 potong kobis jeruk
1 batang serai (dititik)
nenas dipotong kecil2 atau dihiris pun boleh(ikut suka berapa banyak) dan dicelur sekejap
gula  
garam
air secukupnya

Cara-cara masak :

1. Sediakan periuk yang sesuai.  
2.  Masukkan bahan-bahan yang dah dikisar, serai , daun kesom , kobis jeruk ke dalam periuk.  Kacau sekejap
3. Masukkan 2 cawan air asam jawa
4. Jerang dengan api kecil sampai mendidih.
5. Masukkan nenas.  Kemudian masukkan ikan...gula....garam
6. Sesuaikan rasa masamnya...tambah air atau air asam jawa yang mana perlu sampai kuahnya menutupi ikan ye.
7. Bila kuah mendidih semula boleh la tutup api.  


Dah siap..senangkan.  Sedap.












Tiada ulasan: