Lihat gambar di bawah dengan teliti, kemudian buat ulasan tentan langkah-langkah mengelakkan keracunan makanan. Panjang ulasan anda hendaklah antara 80 - 100 patah perkataan.
Keracunan
makanan merupakan suatu penyakit yang disebabkan oleh makanan atau persekitaran
yang tidak bersih.
Terdapat banyak langkah untuk
mengelakkan berlakunya keracunan makanan
terutama di kantin sekolah. Antaranya ialah
pihak pengusaha kantin mestilah memastikan makanan bersih dan berkualiti . Hal ini dapat mengelakkan penyakit dan
pembiakan bakteria dalam makanan yang menyebabkan keracunan. Seterusnya, pihak berkuasa hendaklah
melaksanakan pemantauan yang berterusan untuk memastikan pengusaha kantin
sentiasa mematuhi peraturan dan memastikan penyediaan makanan dalam keadaan
sentiasa bersih. Selain itu, pihak
berkuasa juga perlu mengenakan tindakan undang-undang terhadap pengusaha kantin
yang tidak bertanggungjawab agar mereka menyedari kesilapan dan menjaga
kebersihan kantin dan makanan yang dijual kepada murid-murid.
Kesimpulannya, semua pihak haruslah menitikberatkan
kebersihan makanan yang jual demi menjamin kesihatan murid-murid dan
mengelakkan berlakunya keracunan makanan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan