HALAMAN 2

Sabtu, 27 Julai 2013

TUGASAN MENGENAL PASTI KESALAHAN BAHASA 1. (Tingkatan 1 Cerdik dan 1 Bestari)

Tugasan Bahasa Melayu Tingkatan 1 Cerdik dan 1 Bestari.

Tugasan                   :   Mengenal pasti kesalahan bahasa dalam petikan.
                                   Latihan 1 & Latihan 2
Tarikh Tugasan diberi :   27 Julai 2013 (Sabtu)
Tarikh Hantar            :   29 Julai 2013 (Isnin)LATIHAN 1


SMK DATO’ SYED ESA, BATU PAHAT, JOHOR
TUGASAN BAHASA MELAYU
TINGKATAN 1

B6 DT2 E1
Mengenal pasti dan membetulkan kesalahan bahasa dalam sesebuah penulisan

NAMA:  ________________    TINGKATAN:  _________ TARIKH:  _________Baca petikan di bawah ini.  Kenal pasti kesalahan bahasa yang terdapat dalam petikan di bawah ini.  Kemudian salin semula petikan tersebut dengan membetulkan kesalahan bahasa yang sudah di kenal pasti.  Gariskan pembetulan yang telah anda buat dalam jawapan.  (Kesalahan bahasa boleh berbentuk – kesalahan ejaan, kata ganda, ayat pasif kata sendi nama, kata hubung, kata ganti nama, kata pemeri, dan sebagainya)


          Fadhil, Ah Seng, dan Ramasamy berbual-bual dengan Tuk Ngah di Kampung Ulu Seperi.  Tuk Ngah menceritakan tentang kisah misteri istana menanti.  Perkara tersebut telah menarik perhatian tiga orang sahabat itu untuk pergi ke Gunung Datuk bagi melihat istana lama itu.  Fadhil, Ah Seng, dan Ramasamy berasa kagum kepada keindahan Istana Menanti bila mereka tiba di perkarangan istana itu bersama Tuk Ngah. Mereka hendak masuk ke dalam istana itu.  Tuk Ngah tidak mahu turut serta.  Ketika memasuki sebuah bilik, tiba-tiba pintu bilik itu tertutup lalu mereka berkurung di situ.  Akhirnya, mereka nenemui pintu rahsia pada lantai bilik itu yang merupakan laluan ke terowong bawah tanah.  Mereka terserempak pada Khairil Anuar yang sesat seperti mereka.  Ah Seng dipukul oleh seorang pencari harta karun.  Ah Seng dijadikan tebusan walaupun Fadhil, Ramasamy, dan Khairil Anuar ditangkap, . Mereka di paksa mengali tanah bagi mencari harta karun yang tertanam selama berpuluh tahun itu.  Harta karun itu berjaya ditemui. Penjenayah tersebut membawa harta karun itu keluar daripada terowong.  Akhirnya, penjenayah itu berjaya pihak polis berkas.  Majlis kesyukuran telah diadakan di Kampung Ulu Seperi.  Menteri Besar turut hadir. Dia telah menyampaikan hadiah kepada mereka yang terlibat.

Jawapan:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Menguasai

Belum menguasai

Tiada ulasan: