HALAMAN 2

Rabu, 29 Julai 2015

LATAR TEMPAT, LATAR MASA DAN LATAR MASYARAKAT NOVEL DI SEBALIK DINARALATAR

Latar Masa
1. Malam
Farisha sampai di pintu apartmennya pada jam 10 malam. Dia cuba membuka pintu dengan mengimbas kad pintar miliknya tetapi gagal. Dia menekan interkom minta bantuan teman serumahnya, Shida untuk membuka pintu.

Pada waktu malam juga Farisha mengunjungi rumah abangnya untuk makan malam. Pada waktu itu jugalah Farisha mendapat tahu dua berita yang menyedihkannya iaitu berita penyakit abangnya dan kenyataan yang dirinya hanya anak angkat kepada keluarga Azraai.

Pada waktu malam juga, Farisha bersama Rosman dan Shida berbincang di pejabatnya Secured Shell untuk meneliti dokumen undang-undang projek mini yang ditawarkan oleh Soft Lab. Perbincangan tamat pada pukul 11.30 malam kerana Farisha sakit kepala.

Karl meninggal dunia pada jam 7.00 malam. Ketika itu semua yang terlibat dalam projek Dinara ada di rumah agam Karl. Alia meraung, manakala Medina menangis teresak-esak.

2. Pagi / Siang
Farisha gelisah menunggu kedatangan Rosman yang berjanji untuk mengambilnya. Mereka berjanji untuk bersama-sama ke simposium di Hotel Renaissance. Ketika itu jam menunjukkan angka 8.15 pagi. Simposium akan bermula pada jam 9.00 pagi.

Pada waktu pagi hari yang sama iaitu pukul 10.30 pagi, Farisha dan Rosman bertemu Aqram di Hotel Rennaisance. Aqram menawarkan projek mini di Soft Lab untuk mereka berdua. Farisha menyalin alamat e-mel Aqram.

Peristiwa Shida dan Farisha memulakan kerja di Soft Lab juga berlaku pada waktu pagi. Shida bertemu dengan Khairul Anwar, manakala Farisha bertemu dan mendapat penerangan daripada Aqram. Pada waktu pagi juga, mereka berdua bertemu Alia dan nampak sesuatu yang pelik pada wajah Alia.

3. Petang

Pukul 4.30 petang, Shida bertemu Dr Maxi. Dia disoal tentang penyakit Farisha yang tiba-tiba pengsan di tempat kerja.

Pada waktu petang juga, Shida menyelongkar peti sejuk dan bilik Farisha untuk mencari jika ada ubat yang dimakan oleh Farisha. Pada masai itulah, Shida terjumpa fal yang mengandungi dokumen asal usul farisha. Dia berasa sangat bersalah kerana mencuri tengok barang peribadi Farisha.

Pada waktu petang juga Rosman dan Shida melawat Farisha di wad 2B, tempat Farisha mendapat rawatan. Rosman berasa bersalah kerana membiarkan Farisha seorang diri melaksanakan projek mini di Soft Lab. Mereka mendapati Farisha masih lemah, tidak boleh banyak bercakap. Mereka minta diri untuk pulang dan berjanji akan datang pada hari esok.

Pada waktu petang juga 2 orang suruhan Marilyn@Medina iaitu Farid dan Amin menyusup masuk ke dalam wad Farisha dan cuba menembusi pemikiran Farisha dengan memasang peranti di pelipis kiri Farisha. Mereka merakamkan setiap isyarat yang diterima.

Latar tempat
Bilik kerja Farisha di Soft Lab
Farisha ditunjukkan bilik yang akan digunakannya untuk menjalankan projek mini Soft Lab. Di situ juga Farisha mendapat penerangan daripada Alia dan Aqram tentang tugasannya. Bilik tersebut dilengkapi dengan dinding dwifungsi, boleh juga digunakan sebagai ‘touch screen’.

Di bilik ini juga, berlakunya sesi komunikasi Farisha dan Shida dengan saintis yang hebat bernama Karl. Komunikasi ini berlaku secara bawah sedar yang dikendalikan oleh Aqram, Khairul Anwar dan Dr Maxi. Perdebatan antara Alia dengan Dr Maxi juga berlaku di bilik ini.

Lapangan Terbang Senai
Farisha menunggu penerbangan dari Senai ke Kuala Lumpur. Di sini dia menyaksikan sikap manusia yang mementingkan diri, bercakap di telefon dengan kuat sehingga mengganggu orang lain.

Monorel – Stesen kereta api ke Puchong
Dalam perjalanan untuk ke rumah agam Karl bersama Aqram, Farisha dapat menemui seorang makcik dan OKU wanita yang memakai gelang getah berwarna ungu menandakan mereka sebagai pesakit kanser. Dia berbual-bual ringkas dengan wanita itu.

Rumah agam Karl di Puchong
Di sini Farisha dan Rosman dibawa oleh Aqram untuk bertemu Dr Maxi bagi membincangkan projek mini Soft Lab. Perbincangan berlaku melibatkan bidang tugas dan kos projek mini tersebut. Farisha terkejut dengan nilai projek mini yang agak tinggi iaitu RM1.5 juta.

Farisha dan Rosman turut dibawa berjumpa dengan Karl, saintis hebat yang membangunkan Soft Lab. Dia terlantar kerana sakit kanser usus tahap 4. Dia dirawat di rumahnya sahaja yang dilengkapi doktor dan jururawat.

Rumah  Azraai
Farisha mengunjungi abangnya untuk makan malam. Dia tidak menyangka akan menerima khabar yang sangat buruk daripada abangnya. Malam itu dia mengetahui rahsia penyakit abangnya dan kenyataan bahawa dia hanya anak angkat.

Latar masyarakat
1. Masyarakat yang mementingkan kasih sayang dalam keluarga.
Azraai dan Farisha saling menyayangi. Dua beradik ini saling mengambil berat dan risau akan keselamatan antara satu sama lain. Azraai kerap menelefon adiknya dan memasang iterkom yang bersambung antara apartmen Farisha dengan rumah Azraai.

2. Masyarakat yang mementingkan diri sendiri.
Wanita di lapangan terbang yang bercakap di telefon dengan suara yang kuat. Dia tidak pedulikan orang yang ada di sekelilingnya sehingga membuat Farisha berasa jengkel.

3. Masyarakat yang suka bersaing untuk menunjukkan kehebatan diri
Marilyn@Medina dan Karl saling bersaing untuk menunjukkan kehebatan masing-masing dalam dunia penyelidikan sains. Karl tidak dapat menerima kenyataan yang Marilyn lebih hebat daripadanya. Karl telah mensabotaj Marilyn sehingga dia menjadi gila.

4. Masyarakat yang celik ICT
Farisha, Marilyn@Medina dan Karl merupakan antara contoh masyarakat yang sangat hebat dalam dunia ICT. Mereka mampu mencipta program baharu dan mampu juga menggodam computer. Azraai juga seorang yang pakar dalam ICT dan mengaplikasikannya di rumahnya dan apartmen Farisha.

5. Masyarakat yang teguh memegang amanah / janji
Dr Maxi, aqram dan Khairul Anwar teguh memegang amanah Karl untuk mencari Farisha sehingga berjumpa. Mereka juga menjaga Farisha dengan baik kerana menunaikan amanah Karl. Hal ini demikian kerana, Farisha sangat penting untuk menyelamatkan  Dinara.

6. Masyarakat yang bijak
Farisha ialah seorang gadis yang sangat bijak. Walaupun baru sahaja mendengar penerangan ringkas tentang Dinara daripada Aqram, dia telah dapat mengesan kelemahan Dinara. Walaupun belum memulakan penggodaman, Farisha telah nampak banyak kelemahan Dinara. Kerana kebijaksanaannya itulah, dia diperlukan untuk menyelamatkan Dinara.

29 ulasan:

Unknown berkata...

Thx for the information that you had give to us all.Thank You very very much.

Dyg Nabeela berkata...

Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

apa saya cari tiada disini , harap delete blog ini terima kasih ,sila buat pembaharuan !

Tanpa Nama berkata...

maaf atas komen yang tidak memberangsangkan huhu

Tanpa Nama berkata...

Terjma kasih byk2. Sungguh bermanfaat buat exam pada esok hari Tึ.T

Unknown berkata...

Latar masyarakat yg rajin , pls ? Huhu

afif berkata...

ASSALAMUALAIKUM..MOHON KONGSI DENGAN ANAK - ANAK PELAJAR YE..TERIMA KASIH

Unknown berkata...

Bagus semua yang saya cari ada kat blog nie

Unknown berkata...

Sepatutnya sediakan cara menjawab bagi memudahkan pelajar untuk mengulang kaji !!!

pendidikan moral ting 4 tmfs 2019 berkata...

Bagus teruskan!!!!!😁😁😁😁😁😁😁😁

Unknown berkata...

Sorry cigku

Unknown berkata...

Sorry lh ba

Unknown berkata...

Sorry cikgu*

Unknown berkata...

Apa yg sya cari semua ada T-T (sorry lh ba)

Unknown berkata...

Ini membantu Saya untuk lulus exam terima kasih jugala

Unknown berkata...

Terima kasih ea

TERIMA KASIH berkata...

Terima kasih cikgu, izinkan saya guna maklumat yang cikgu bagi ni

Unknown berkata...

Bgus

Unknown berkata...

Saya suka,sebab semua yang saya cari Dan diperlukan dalam kerja BM says ada

Unknown berkata...

Wahh.. Sangat membantu terima kasih

Peahhhh berkata...

Terima kasihhhh cikguu sangat membantu

Unknown berkata...

Terbaik lah

Unknown berkata...

Sumpah x tnye

Unknown berkata...

Terima kasih cikgu sangat membantu

Unknown berkata...

Lmaooo

Unknown berkata...

Sumpah x tanya

human berkata...

Terima kasih cg

Tanpa Nama berkata...

MANTAP SIAKKKKKK

Tanpa Nama berkata...

mintak latar masyarakat bab 12