HALAMAN 2

Ahad, 2 Ogos 2020

Watak & Perwatakan watak utama - Novel Silir Daksina

ABOUT - Laman PeiSee & LeeHar : Warisan Kebudayaan Malaysia


Pengenalan watak utama

Haiqal

Anak Abdullah bin Kayan bersama Rafiqah, Mempunyai ayah tiri dipanggil walid dan adik tiri Nurul Asiyah

Perwatakan:

Haiqal

1. Seorang yang berani –


Contohnya:

Haiqal berani memberitahu kepada uminya tentang rancangannya ke Johor untuk menjejaki sejarah hidup ayah kandungnya selepas tamat peperiksaan STPM.

Haiqal juga berani menaiki bas ekspres seorang diri untuk ke Kampung Seri Purnama di Batu Pahat walaupun Haiqal berasa terkilan kerana uminya tidak merestui keputusannya itu. Semua ini dilakukan oleh Haiqal untuk menjejaki kisah silam ayah kandungnya Abdullah bin Kayan di Johor.

2. seorang yang peramah –

Contohnya:

Haiqal mudah mencapai keserasiannya dengan penduduk kampung disebabkan keramahannya dalam bergaul dengan orang kampung seperti Taukeh Ong, Pak cik Bakar, Lazim dan Ong See Hwa.

3. Seorang yang menghormati yang tua –

Contohnya:

Walaupun Haiqal telah melukai hati uminya, dia tetap memberitahu pergerakannya dan aktivitinya di Johor sebagai tanda hormatnya kepada ibunya.

4. Seorang yang berdikari –

Contohnya:

Haiqal bertindak sendiri dan  berseorangan menaiki bas ekspres dari Terengganu ke Kampung Seri Purnama di Batu Pahat Johor.

5.  Seorang yang taat perintah agama

Contohnya:

Apabila tiba di Batu Pahat , Haiqal menunaikan solat Subuh terlebih dahulu sebelum menaiki sebuah teksi ke Kampung Seri Purnama.

6.  Seorang yang penyayang

Contohnya:

Haiqal menyayangi uminya, walid, ayah kandungnya Abdullah bin Kayan dan adik tirinya Nurul Asiyah.

Haiqal menyayangi uminya dan dia tidak lagi bertanya kepada uminya tentang ayah kandungnya kerana tidak mahu melukai hati uminya.

Haiqal sangat menyayangi ayahnya sehingga sanggup ke Batu Pahat seorang diri untuk menjejaki sejarah hidup ayah kandungnya Abdullah bin Kayan di Kampung Seri Purnama.

 7.  Seorang yang prihatin


Contohnya:

Haiqal sangat prihatin  memujuk Ratna yang menangis kerana mendapat keputusan SPM yang kurang cemerlang. Haiqal cuba untuk menenangkan hati Ratna yang sedih

8.  Seorang yang gigih

Contohnya:

Haiqal gigih belajar tarian zapin jincat daripada Pak cik Bakar.  Haiqal juga gigih belajar daripada Lazim di balai raya.

9.  Seorang yang bijak dalam pelajaran

Contohnya:

Haiqal bijak dalam pelajaran sehingga berjaya melanjutkan pelajaran ke sebuah universiti di Bumi Kenyalang selepas tamat tingkatan 6.SOALAN-SOALAN YANG BERKAITAN DENGAN PERWATKAN WATAK UTAMA - HAIQAL HAKIMI

 watak utama yang boleh dicontohi dalam kehidupan
Tiada ulasan: