HALAMAN 2

Ahad, 23 Jun 2013

SINOPSIS NOVEL ISTANA MENANTI

Karya Abd Latip Talib

              Menurut Tuk Ngah, kewujudan Istana Menanti berkait rapat dengan kedatangan orang Minangkabau ke Tanah Melayu. Raja Melewar menjadi pemerintah yang pertama bersemayam di istana tersebut. Tuk Ngah juga bercerita tentang asal usul nama Rembau dan Sungai Ujung menjadikan remaja bertiga itu semakin teruja hendak menyiasat istana lama tersebut.

      Pada hari yang sesuai, Tuk Ngah yang menemani tiga sahabat itu menunjukkan kegigihan mereka mengatasi halangan menawan puncak Gunung Datuk dan melihat sendiri keistimewaan Istana Menanti. Semasa dalam perjalanan menuju ke puncak, Tuk Ngah bercerita tentang sejarah pembukaan negeri Melaka oleh Paremeswara. Mereka juga singgah sebentar di Jeram Lubuk Petai yang dikatakan tempat bersiram Raja Melewar dan Sultan Mahmud Shah. Tuk Ngah sempat memberi nasihat kepada remaja-remaja itu supaya menjaga tingkah laku semasa menuju ke puncak gunung demi menjaga keselamatan bersama-sama.

      Apabila sampai ke puncak gunung dan melihat reka bentuk istana yang dikatakan berpuaka itu, Tuk Ngah bercerita tentang bentuk bumbungnya yang kelihatan seperti tanduk kerbau. Menurut Tuk Ngah, bentuk itu sempena memperingati kemenangan seorang raja Minangkabau yang menang dalam perlawanan beradu kerbau. Tuk Ngah tidak masuk bersama-sama dengan remaja-remaja tersebut ke dalam istana kerana ingin berehat di luar istana.

      Mereka bertiga masuk dan melihat sendiri keunikan seni bina istana lama tersebut. Ketika memasuki sebuah bilik yang dipercayai bilik tidur diraja, tiba-tiba mereka terkunci dari dalam. Mereka mencari-cari jalan keluar namun tidak berjumpa. Fadhil cuba mengetuk-ngetuk lantai lalu terjumpa pintu terowong bawah tanah yang gelap dan berbau hapak. Mereka cuba masuk tetapi gagal kerana terlalu gelap dan tidak tahu berapa jauhnya terowong itu. Mereka juga khuatir kerana terdapat terlalu banyak kelawar dan tikusdi dalam terowong tersebut.

     Mereka kemudian terserempak dengan seorang pemuda bernama Khairil, seorang penuntut dari Universiti Putra yang keletihan turut terperangkap dalam terowong tersebut. Ketika mereka melelapkan mata kerana keletihan. Ah Seng terasa ingin membuang air besar. Dia masuk ke dalam terowong lalu ditangkap oleh sekumpulan penjenayah. Penjenayah tersebut sedang menggali tanah di dalam terowong itu kerana mencari harta yang mereka simpan semasa mereka berjuang menentang penjajah dahulu. Mereka menggelarkan diri mereka sebagai pejuang kebebasan. Akhirnya Fadhil, Ramasamy dan Khairil juga berjaya ditawan ketika mereka mencari Ah Seng di dalam terowong tersebut. Mereka juga dipaksa menggali tanah untuk mendapatkan harta tersebut. Setelah harta tersebut ditemui, penjenayah-penjenayah segera keluar dari terowong tersebut meninggalkan remaja-remaja itu

      Pada masa yang sama, ibu bapa remaja terbabit berasa bimbang apabila anak-¬anak mereka tidak pulang sehingga malam. Hasil perbincangan dengan ketua kampung, mereka telah berpakat membuat laporan kepada pihak polis. Pihak polis telah melancarkan gerakan mencari. Mereka beramai-ramai mendak Gunung Datuk, namun gagal menemui remaja-remaja tersebut.

      Tuk Ngah yang berjaya bersembunyi dari penglihatan kumpulan penjenayah itu muncul lalu menceritakan perkara sebenar. Hasil perancangan akhirnya pihak polis berjaya memerangkap penjenayah-penjenayah yank sangat dikehendaki tersebut. Remaja bertiga itu juga selamat ditemui. Mereka digelar sebagai wira kampung dan diraikan dalam suatu majlis kerana keberanian serta kegigihan mereka menempuh cabaran sehingga membantu pihak polis menangkap penjenayah negara tersebut.
Istana Menanti di Negeri Sembilan

Tiada ulasan: