HALAMAN 2

Jumaat, 1 Februari 2019

SINOPSIS DAN ANALISIS BAB 16 NOVEL SEJAMBAK BAKTI T1


 Bab 16 – Kesan Kunjungan

Sinopsis       Setelah seminggu kemudian, Razali balik ke sekolah semula. Dalam mesyuarat koperasi sekolah, Razali telah memberikan laporan ringkas tentang pengetahuan yang diperoleh daripada kursus itu. Cikgu Syamsudin juga mengemukakan usul, iaitu sama ada mereka akan menyertai pertandingan untuk memilih koperasi yang maju, berjaya dan baik pentadbirannya yang dianjurkan oleh Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (ANGKASA). Swee Lan memberikan cadangan supaya mereka masuk pertandingan itu. 
         Akhirnya semua ahli lembaga pengarah bersetuju atas cadangan itu. Cikgu Hassan mengharapkan semua ahli lembaga pengarah berusaha dan menunjukkan semangat untuk memajukan koperasi mereka pada tahun itu.

Latar tempat:

Kedai koperasi sekolah – Razali memulakan tugas setelah berkursus
Di bilik kerjaya – mesyuarat Lembaga Pengarah Koperasi sekolah


Latar Masa

Waktu pagi Razali menaiki basikal ke sekolah
Petang – Mesyuarat Lembaga Pengarah Koperasi sekolah diadakan

Watak: 

Razali
Ramlah
Swee Lan
Harun
Cikgu Zulkifli
Cikgu Hassan


Peristiwa penting/Menarik        


Peristiwa penting

Nilai Murni

Pengajaran

Dalam mesyuarat Lembaga Pengarah Koperasi, Razali memberi laporan tentang kurusus koperasi yang dihadirinya iaitu peranan koperasi dalam membangunkan ekonomi ahlinya dan ekonomi sesebuah negara.
Semua ahli lembaga pengarah koperasi juga sebulat suara dan bersepakat bersetuju untuk memauki pertandingan koperasi sekolah anjurn Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia(ANGKASA)


Nilai bertanggung-
jawab

Razali 
bertanggung-
jawab
menyampaikan ilmu yang diperolehinya melalui kurusus kepada ahli lembaga pengarah
  


Nilai kesepakatanKita hendaklah melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang telah diberikan kepada kita dengan sebaik-baiknya.kita haruslah sentiasa bersepakat dalam melaksanakan sesuatu perkara yang baik agar mencapai kejayaan.

Tiada ulasan: