Rempeyek kacang dal
Bahan-bahannya:-
- 500gm tepung beras.
- 5 Cawan santan
- 2 biji telur
- 250 gm ikan bilis
- 400 gm kacang dal-direndam semalaman
- 2 sb Ketumbar
- 2 sb Jintan manis
- 2 sb Jintan putih
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk mengoreng
Cara membuatnya:-
1)Bawang putih,kunyit hidup,ikan bilis,ketumbar,jintan putih dan jintan manis di tumbuk/di kisar.
2)Masukan bahan yang telah di kisar kedalam tepung beras.
3)Masukan santan ,telur,garam dan kacau sehingga tidak bergentel.
4)Panaskan minyak kedalam kuali dan serakan adunan yang telah di isi kacang dal ditepi kuali.
5)Bila telah siap simpan rempeyek di dalam bekas kedap udara
Tiada ulasan:
Catat Ulasan