HALAMAN 2

Isnin, 10 Jun 2013

ALMOND TRINGLE




Almond Triangle




ALMOND TRIANGLE

Bahan-bahan:

240g mentega
200g gula perang (tapi akak guna 110g gula castor)
120g tepung jagung
240g tepung gandum
120g cornflakes dikisar kasar
5 sudu makan badam cincang (akak letak 50g serbuk badam)
1 sudu teh vanilla

Hiasan: 
sedikit coklat masakan putih
sedikit coklat masakan

Cara membuat:

Putar mentega dan gula hingga sebati
Kemudian masukkan vanilla dan kacau rata
Masukkan cornflakes, badam dan kesemua tepung. Gaulkan rata sehingga menjadi doh dan rehatkan selama 10 min. (Jika lembik boleh tambah 1-2 sudu tepung)
Canai dan terapkan dengan acuan kegemaran dan bakar pada suhu 160C selama 20min.
Sejukkan dan hiaskan dengan coklat putih dan coklat masakan secara berselang seli.
Bila coklat dan keras bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan: