BISKUT SUJI CRYSTAL PELANGI
Bahan A - Diayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda
Bahan B
125 gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100 gm badam kisar - di pangang (ita goreng tampa minyak dlm kuali)
1/2 sudu teh perisa vanila
200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna hijau, pink, dan kuning
CARA-CARA:
1- Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
2- Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
3- Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
4- Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
5- Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini
kepada 10 gm setiap satu.
kepada 10 gm setiap satu.
6- Boleh bulatkan setiap doh tu 3 gm setiap satu kemudian ita satukan dan bulatkan
menjadi bentuk guli.
menjadi bentuk guli.
7- Susun doh ke dalam dulang pembakar
8- Panaskan ketuhar. Bakar doh pada suhu 150 C selama 15 - 20 minit
9- Biarkan sejuk setelah masak.
10-Kemudia salutkan dgn gula caster
Tiada ulasan:
Catat Ulasan