Pemanis mulut yang sangat senang disediakan tapi rasanya wallaaaa....sedap. Kalau bulan puasa memang sesuai sangat...!!!
PENGAT KELADI
Bahan2
Cara2
- Ubi keladi ( saiz sederhana.)
- Santan secukupnya ( anggaran dlm 2-3 cawan)
- Gula -ikut kadar manis yang digemari
- 2 sudu besar sagu
- 1 helai daun pandan
- secubit garam
Cara2
- Keladi kupas kulit dan potong ikut kreativiti masing2. Basuh bersih-bersih dan rebus hingga empuk
- Keladi dah empuk, buang air rebusan dan masukkan santan, gula garam dan daun pandan
- Masak dengan api sederhana dan sentiasa kacau lembut supaya tak pecah santan.
- Sagu basuh dan rendam seketika.
- Bila santan hampir mendidih masukkan sagu..kacau
- Masak hingga sagu dah takde nampak putih...kat tengah tu..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan