HALAMAN 2

Jumaat, 14 Jun 2013

Kek Lapis Cheese Prune






 


Kek Lapis Cheese Prune

Bahan-bahan ( Acuan 8x8inci )-   9x9 in pun boleh

  • 10 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 200 gm gula kastor-  
  • 250 gm topflour(wheat flour)-guna tepung superfine
  • 1 sudu makan ovelette
  • 100 gm air ais(air sejuk)
  • 250 gm krim keju
  • 4 sudu makan susu pekat
  • 400 gm mentega

Cara-cara:

  1. Pukul telur,gula dan ovelette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit2 diiringi dgn air ais hingga habis.Ketepikan dahulu.
  3. Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang kemudian masukkan cheese pukul sebati tp jgn overbeat bila dah masuk cheese.
  4. Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Bakar berlapis2 hingga masak.
  6. Guna api bhgn atas sehingga lapisan kedua terakhir.
  7. Lapisan terakhir bakar guna api bwh 170C selama 20-30 min atau sehingga masak

Ulasan tentang kek ni: Bagi akak kek ni SEDAP, LEMBUT, GEBU & LEMBAB. Masa mula2 nak keluarkan dr loyang..kena hati2 betul sbb tkut kek pecah dek lembut sgt..bila dah sejuk baru senang nak handle. 

Tiada ulasan: