Bahan-bahan ( Acuan 8x8inci )- 9x9 in pun boleh
- 10 biji kuning telur
- 6 biji putih telur
- 200 gm gula kastor-
- 250 gm topflour(wheat flour)-guna tepung superfine
- 1 sudu makan ovelette
- 100 gm air ais(air sejuk)
- 250 gm krim keju
- 4 sudu makan susu pekat
- 400 gm mentega
Cara-cara:
- Pukul telur,gula dan ovelette hingga kembang.
- Masukkan tepung sedikit2 diiringi dgn air ais hingga habis.Ketepikan dahulu.
- Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang kemudian masukkan cheese pukul sebati tp jgn overbeat bila dah masuk cheese.
- Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
- Bakar berlapis2 hingga masak.
- Guna api bhgn atas sehingga lapisan kedua terakhir.
- Lapisan terakhir bakar guna api bwh 170C selama 20-30 min atau sehingga masak
Ulasan tentang kek ni: Bagi akak kek ni SEDAP, LEMBUT, GEBU & LEMBAB. Masa mula2 nak keluarkan dr loyang..kena hati2 betul sbb tkut kek pecah dek lembut sgt..bila dah sejuk baru senang nak handle.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan